Konfitura z zielonych pomidorów

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3928
Konfitura  z  zielonych  pomidorów
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 1 kg cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • sok z 1 cytryny

Opis przygotowania:

Pomidory umyć, przekroić na połowy i zasypać 1/2 kg cukru. Cytrynę przekroić, wycisnąć z niej sok i skropić nim pomidory. Wszystko wymieszać i odstawić na około 6 godzin, aby pomidory puściły sok. Po tym czasie zlać sok z pomidorów, zalać je polową szklanki wody i wsypać do nich drugą połowę cukru. Pomidory zostawić na kolejne 6 godzin, celem wypuszczenia soku, z którym należy pomidory zagotować i odstawić do wystygnięcia. Kiedy wystygną - wysypać wszystko na patelnię i smażyć na przezroczysty kolor. Smażyć bez tłuszczu. Gotowa konfitura nadaje się do smarowania chleba lub do dekoracji smażonego mięsa.

1 komentarz

1kg cukru,to bardzo dużo i po co ta woda?Pomidory same w sobie posiadają taką ilość soku że muszę go trochę odcedzić z chwilą zagotowania.

Podobne przepisy