Zupa z cukini

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4695
Zupa z cukini
fot. szlea / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • ok. 4 łyżek oleju do podsmażenia cebuli
  • chili w proszku
  • oregano

Opis przygotowania:

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, aż się zeszkli. Do cebuli dodać obraną, drobno pokrojoną cukinię i czosnek. Smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Potem zalać to bulionem i gotować, aż cukinia całkiem zmięknie (ok. 30 minut). Odstawić z ognia i poczekać, aż trochę przestygnie, potem zmiksować. Na końcu dodać oregano, chili i śmietanę. Wszystko razem doprowadzić do wrzenia i zaraz po tym zdjąć z ognia.

Podawać z makaronem nitki lub groszkiem ptysiowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów