Kurczak w cytrynie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1094
Kurczak w cytrynie
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania:

Udka z kurczaka oraz cytrynę umyć i osączyć z wody. Cytrynę pokroić w cienkie plastry. Masło stopić w brytfance w piekarniku rozgrzanym do 250°C. Do stopionego masła dodać udka z kurczaka, oprószyć je pieprzem, solą, oregano i zalać sokiem cytrynowym. Na udka kurczaka przełożyć pokrojona cytrynę, po czym całość piec w piekarniki do miękkości mięsa. Po upieczeniu udka osączyć z tłuszczu, soku cytrynowego i wraz z pieczoną cytryną - przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów