Oliebol

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2133
Oliebol
fot. roolrool / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g rodzynek
  • 20 g suszonej czerwonej porzeczki
  • 15 g drożdży
  • 10 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 kg mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta
  • 0,5 łyżeczki soli
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Rodzynki oraz suszone porzeczki sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osaczyć z jej nadmiaru. Drożdże rozetrzeć z cukrem, letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże, wyrobić ciasto, nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na małe kawałki i uformować z nich ręcznie kulki. Uformowane kulki obtoczyć rodzynkami, suszonymi porzeczkami oraz kandyzowaną skórka cytrynową. Z całości ponownie ręcznie uformować kulki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Smażyć na rumiany kolor z każdej strony, po czym osączyć z tłuszczu i przełożyć do miski. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów