Tortilla z grillowaną wołowiną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2044
Tortilla z grillowaną wołowiną
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g karkówki wołowej bez kości
  • 2 placki tortilli
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka mielonego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonego majeranku
  • 1 cebula
  • 1 zielony ogórek szklarniowy
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Ogórka zielonego obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do pokrojonych pomidorów. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do składników wraz z pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki. Całość oprószyć pieprzem oraz solą, zalać sokiem z limonki i dokładnie wymieszać. Placki tortilli wysmarować letnią wodą i przełożyć na rozgrzana patelnię bez tłuszczu. Smażyć przez 40 sekund z każdej strony, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Karkówkę wołową podzielić na porcje i oprószyć pieprzem i solą. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Do przepuszczonego czosnku wsypać mielony tymianek oraz majeranek i dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami wysmarować mięso, położyć na ruszcie rozpalonego grilla i grillować do miękkości. Gotowe przełożyć na usmażone wcześniej placki tortilli i nałożyć na to wszystkie wymieszane warzywa.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów