Bób z szparagami i żółtkami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3639

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 250 g mrożonego bobu
  • 30 g zielonych szparagów
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki soli kamiennej
  • sól morska
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz
  • kwiat nagietka do dekoracji

Opis przygotowania

Bób rozmrozić, po czym razem z warzywami umyć i osączyć z wody. Następnie bób oraz szparagi przełożyć do osobnych rondli, zalać 1 l lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Ugotowane składniki odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowane wcześniej składniki, oprószyć je szczyptą pieprzu, posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i dusić pod przykryciem przez 1 minutę. Następnie całość zalać mlekiem kokosowym, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku przyprawami i dusić jeszcze przez kolejną minutę pod przykryciem. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Żółtka jaj wrzucić na 2 szklanki gotującej się wody i gotować do czasu, aż się zetną. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową i dodać do potrawy. Całość posypać solą kamienną i kwiatem nagietka.

0 komentarzy

Podobne przepisy