Cataplana wegetariańska

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Cataplana wegetariańska

    Dodane przez: iwona

    Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 200 ml koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 zielona cukinia
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić na kawałki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w plastry. Pomidory pokroić w ćwiartki. Następnie wszystkie pokrojone warzywa przełożyć na aluminiową tackę od grilla i zrumienić na rozpalonym grillu. Zrumienione przełożyć do metalowego, zamykanego naczynia i zalać całość koncentratem pomidorowym. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać kumin rzymski, suszoną kolendrę i dokładnie wymieszać. Następnie naczynie zamknąć i dusić w nim do miękkości warzyw na średnim ogniu. Gotowe danie podawać w naczyniu, w którym się przyrządzało.

0 komentarzy

Podobne przepisy