Cataplana wegetariańska

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2895
Cataplana wegetariańska
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 zielona cukinia
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić na kawałki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w plastry. Pomidory pokroić w ćwiartki. Następnie wszystkie pokrojone warzywa przełożyć na aluminiową tackę od grilla i zrumienić na rozpalonym grillu. Zrumienione przełożyć do metalowego, zamykanego naczynia i zalać całość koncentratem pomidorowym. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać kumin rzymski, suszoną kolendrę i dokładnie wymieszać. Następnie naczynie zamknąć i dusić w nim do miękkości warzyw na średnim ogniu. Gotowe danie podawać w naczyniu, w którym się przyrządzało.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów