Kwiaty cukinii z serem i marchewką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1828
Kwiaty cukinii z serem i marchewką
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g białego sera twarogowego
  • 15 g tartego parmezanu
  • 4 kwiaty cukinii
  • 4 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Ser twarogowy przełożyć do miski i wymieszać z tartym parmezanem. Dodać do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami napełnić kwiaty cukinii. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć napełnione kwiaty cukinii pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Marchew obrać ze skory, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do rondla. Do pokrojonej marchwi dodać masło, doprawić do smaku szczyptą soli oraz cukru, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości marchwi. Kiedy marchew zmięknie, ściągnąć ją z ognia, zmiksować mikserem i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów