Papryka pieczona z ciecierzycą i jogurtem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 400 g ciecierzycy w zalewie
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 15 g kiełków zielonego groszku
  • 4 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomarańczowe papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek zielonego koperku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kiełki zielonego groszku sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Ciecierzycę osaczyć z zalewy. Paprykę pozbawić nasion, pokroić na ćwiartki i oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie skropić ją oliwą z oliwek, przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec przez 10 minut. Upieczoną wyciągnąć z piekarnika i przełożyć do szklanek. Dodać do tego osaczoną wcześniej z zalewy ciecierzyce, polać ją pikantnym keczupem i posypać pokrojonym drobno zielonym koperkiem. Całość zalać jogurtem greckim i udekorować kiełkami zielonego groszku.

0 komentarzy

Podobne przepisy