Zupa z chorizo

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Zupa z chorizo

    Dodane przez: wd2005

    Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 250 g kiełbasy chorizo
  • 4 ziemniaki
  • 2 liście kapusty zielonej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 seler
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • kilka kropel Maggi
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Liście kapusty pokroić na kawałki. Seler obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo, oprószyć ją pieprzem, mieloną papryką, tymiankiem i zrumienić na średnim ogniu. Następnie wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojone wszystkie warzywa i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania zupę doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, Maggi, dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy