Zupa z chorizo

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2044
Zupa z chorizo
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g kiełbasy chorizo
  • 4 ziemniaki
  • 2 liście kapusty zielonej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 seler
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • kilka kropel Maggi
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Liście kapusty pokroić na kawałki. Seler obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo, oprószyć ją pieprzem, mieloną papryką, tymiankiem i zrumienić na średnim ogniu. Następnie wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojone wszystkie warzywa i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania zupę doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, Maggi, dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów