Łosoś ze szpinakiem, rodzynkami i oliwkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2212
Łosoś ze szpinakiem, rodzynkami i oliwkami
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów z łososia
  • 15 g rodzynek
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki czerwonych oliwek w zalewie
  • 1 jajko
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • pęczek szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szpinak oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić na kawałki. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Następnie filety rybne oprószyć pieprzem i solą, panierować je w jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na 2 łyżkach rozgrzanego masła na patelni. Usmażoną rybę ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Rozgrzać 1 łyżkę masła na patelni, dodać szpinak, sparzone wcześniej rodzynki oraz pokrojone oliwki. Składniki oprószyć szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym dodać do ryby. Całość posypać startą skórką z cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów