Kurczak w sosie Madras

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Kurczak w sosie Madras

    Dodane przez: iwona

    Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 4 łyżki oleju
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 cebula
  • 1 laska cynamonu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Na sos:
  • 300 g pomidorów z puszki (bez skórki)
  • 2 strąki kardamonu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna pieprzu czarnego
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki mielonej

Opis przygotowania

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Cynamon połamać na kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony imbir oraz cynamon i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie dodać do tego oprószone pieprzem oraz solą piersi z kurczaka i przyrumienić.
Przygotować sos: do smażonego mięsa dodać wszystkie przyprawy listy składników na sos, wlać do tego pomidory z puszki wraz z zalewą, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, soku z limonki, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 10 minut. Następnie wyciągnąć z tego liście laurowe oraz cynamon, a resztę składników ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Gotową potrawę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki

0 komentarzy

Podobne przepisy