Java rice

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1525
Java rice
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 100 ml sosu sojowego ciemnego
  • 4 rzodkiewki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 1 czerwona papryka chili
  • sól
  • pieprz
  • skórka z 1 pomarańczy
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę czerwoną pozbawić nasion, pokroić w kostkę i smażyć przez 40 sekund na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na średnim ogniu. Usmażoną ściągnąć z ognia i przełożyć do małej miseczki. Do drugiej miseczki wlać sos sojowy. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do tego pokrojoną na kawałki skórkę z pomarańczy oraz pokrojone na kawałki rzodkiewki. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego ugotowany wcześniej ryż, dokładnie wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty pod przykryciem. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, wbić jajka, posypać je sezamem, szczyptą soli i smażyć do czasu, aż białka się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Do całości dodać sos sojowy oraz smażoną wcześniej paprykę. Na koniec wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów