Curd vada

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Curd vada

    Dodane przez: iwona

    Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 200 g białego sera twarogowego
  • 200 g ciecierzycy
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1 czerwona papryka chili
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • natka kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ciecierzycę zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 3 godziny. Potem gotować ją w wodzie, w której się moczyła do miękkości. Ugotowaną odcedzić i przełożyć do miksera. Do ciecierzycy dodać biały ser twarogowy, wsypać szczyptę soli, pieprzu, kurkumę i tarty imbir. Następnie mielony kminek przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Usmażony ściągnąć z ognia i dodać do składników. Całość dokładnie zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć do miski i wstawić na 1,5 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, uformować z tego kulki i zalać mlekiem kokosowym. Paprykę czerwoną pozbawić nasion, pokroić w słomkę i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną natką kolendry.

0 komentarzy

Podobne przepisy