Curd vada

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1926
Curd vada
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g białego sera twarogowego
  • 200 g ciecierzycy
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1 czerwona papryka chili
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • natka kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ciecierzycę zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 3 godziny. Potem gotować ją w wodzie, w której się moczyła do miękkości. Ugotowaną odcedzić i przełożyć do miksera. Do ciecierzycy dodać biały ser twarogowy, wsypać szczyptę soli, pieprzu, kurkumę i tarty imbir. Następnie mielony kminek przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Usmażony ściągnąć z ognia i dodać do składników. Całość dokładnie zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć do miski i wstawić na 1,5 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, uformować z tego kulki i zalać mlekiem kokosowym. Paprykę czerwoną pozbawić nasion, pokroić w słomkę i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną natką kolendry.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów