Olla podrida

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1200
Olla podrida
fot. Silverman68 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 200 g soczewicy łuskanej
  • 100 g szynki surowej
  • 2 plastry kaszanki
  • 2 peta kiełbasy czosnkowej
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 biała rzodkiew Agata
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • drobny szczypiorek do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Soczewicę łuskaną zalać bulionem warzywnym i moczyć przez 3 godziny. Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Rzodkiew białą obrać ze skóry i pokroić w podłużne, cienkie plastry. Szynkę pokroić w kostkę. Kiełbasę czosnkową przekroić na połówki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać suszone oregano i smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać do tego pokrojoną szynkę, kiełbasę czosnkową, marchew, wlać namoczoną wcześniej soczewicę z bulionem i dodać czerwoną fasolę w zalewie. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać do tego przecier pomidorowy i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną rzodkiew i gotować jeszcze przez 1 minutę. Ugotowane ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Wszystko udekorować plastrem kaszanki i drobnym szczypiorkiem.

0 komenatrzy