Ravioli z kaczką i królikiem

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Ravioli z kaczką i królikiem

    Dodane przez: arek

    Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 300 g mięsa z królika bez kości
  • 2 piersi z kaczki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • garstka świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto;
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania

Mięso z królika, piersi z kaczki oraz bazylię dokładnie umyć i osączyć z wody. Mięso zmielić maszynką do mięsa. Czosnek oraz cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników wsypać suszony majeranek, tymianek i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać zmielone wcześniej mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu, aż mięso zmieni kolor. Wtedy ściągnąć z ognia.
Przygotować ciasto; mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą Do wymieszanej mąki wbić jajka, wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i podzielić na dwa płaty. Następnie na jeden z płatów ciasta łyżką nałożyć usmażone wcześniej mięso, a na to nałożyć kolejny płat ciasta. Kubkiem wyciąć w całości krążki i wrzucić je na 1 l gotującej się wody. Gotować przez 3 minuty, po czym odcedzić łyżką cedzakową i przełożyć na talerz.
Dodać do tego bazylię. Masło stopić na rozgrzanej patelni i polać nim potrawę.

0 komentarzy

Podobne przepisy