Zupa ziemniaczana

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2663
Zupa ziemniaczana
fot. Ned Raggett / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki
  • włoszczyzna świeża lub suszona
  • płaska łyżka smalcu
  • 400 gram łopatki lub innego mięsa
  • 2 cebule
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
  • vegeta lub inne ziarenka

Opis przygotowania:

Do garnka z wodą wrzucamy smalec i drobno posiekaną włoszczyznę lub susz, gdy włoszczyzna będzie już miękka dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy na małym ogniu aż będą miękkie. Doprawiamy do smaku przyprawami. Odstawiamy z ognia. Następnie na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Smażymy przez 5 minut a następnie zalewamy 2 szklankami wody i dusimy aż mięso będzie miękkie. Mięso może być przez jakiś czas gumowe ale na pewno w zupie zmięknie. Gdy mięso jest już miękkie (może być trochę gumowe) dodajemy je do wywaru warzywnego i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Można podawać i zajadać się ze smakiem. Smacznego ;)

Autor: Loccus

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów