Placki kukurydziane z jajkiem i chorizo

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2154
Placki kukurydziane z jajkiem i chorizo
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 jaka
  • 4 plastry kiełbasy chorizo
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • garść świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • Na placki:
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 4 pieczarki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Szpinak oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Przygotować placki: mąkę kukurydzianą przesypać na stolnicę. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki, oprószyć je szczyptą soli i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do mąki. Następnie wbić do tego jajko, wlać letnią wodę i z całości zagnieść ciasto. Uformować z niego kotlety i smażyć je na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, przełożyć na talerz i wyłożyć na nie szpinak. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać plastry kiełbasy chorizo i smażyć do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do składników. Jajka wbić na 1 l gotującej się wody i gotować do czasu, aż się zetną. Wówczas wyciągnąć je z wody i dodać do potrawy. Na koniec dodać musztardę Dijon i podawać na jednym talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów