Migelitki

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1879
Migelitki
fot. Alejandro Navarro López (Wikimedia Commons) / public domain

Składniki:

  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić, po czym podzielić je na płaty. Dwa płaty przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Górną część wyłożonego ciasta wysmarować letnią wodą. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z 2 łyżkami cukru pudru na puszystą pianę, nałożyć ją łopatką na ciasto i dokładnie rozsmarować. Na to nałożyć kolejny, wysmarowany letnią wodą płat ciasta i dokładnie przycisnąć ręcznie. Układanie warstw powtarzać w taki sposób, aż do wyczerpania składników. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem i podzielić na porcje.

Komentarze (0)