Mango z kruszonką i bitą śmietaną

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Mango z kruszonką i bitą śmietaną

    Dodane przez: arek

    Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 owoce mango
  • 2 truskawki do dekoracji
  • 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Na kruszonkę:
  • 3 łyżki masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka suszonych moreli

Opis przygotowania

Mango oraz truskawki umyć i osączyć z wody. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ zmiksować mikserem i przełożyć do szklanki.
Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Morele suszone sparzyć 1 szklanką wrzącej sody, osączyć z jej nadmiaru, posiekać drobno i dodać do wymieszanych składników. Następnie dodać do tego masło i z całości zagnieść ciasto. Podzielić je ręcznie na małe kawałeczki i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone podzielić na porcje i dodać do zmiksowanego mango. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem oraz skórką cytrynową na puszystą pianę. Ubitą przełożyć do szprycy i wycisnąć na całości.
Wszystko udekorować truskawkami oraz odrobiną upieczonej wcześniej kruszonki.

0 komentarzy

Podobne przepisy