Pudding rabarbarowo-rodzynkowy

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Pudding rabarbarowo-rodzynkowy

    Dodane przez: iwona

    Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 200 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 8 truskawek do dekoracji
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 kromki chleba
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 0,5 kg rabarbaru
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • szczypta kakao

Opis przygotowania

Rabarbar oraz truskawki umyć i osączyć z wody. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Rabarbar pokroić na 1 cm kawałki, przesypać go do rondla, zasypać brązowym cukrem, dodać sparzone wcześniej rodzynki i zalać 1 szklanką wody. Gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie kromki chleba pozbawić skórek, pokruszyć je na drobne kawałeczki i dodać do ugotowanych składników. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, odpowiednią foremką przełożyć ją na talerz i wstawić na 40 minut do lodówki. Po tym czasie dodać do tego wiórki kokosowe, zalać je mlekiem skondensowanym i posypać kakao. Na koniec pudding udekorować truskawkami

0 komentarzy

Podobne przepisy