Fasolka z boczkiem, jajkiem i kabanosem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1738
Fasolka z boczkiem, jajkiem i kabanosem
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g białej fasoli w zalewie
  • 20 g wędzonego boczku w plastrach
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 kabanosy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 dymki
  • kilka kropel Maggi
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Fasolę wraz z zalewą przelać do rondla. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do fasoli. Dodać do tego majeranek, przecier pomidorowy, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, Maggi, dokładnie wymieszać i zagotować. Zagotowane składniki przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać do tego plastry wędzonego boczku oraz kabanosy. Wędliny smażyć, do czasu, aż się przyrumienia. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do fasoli. Następnie rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, wbić do tego jajka, oprószyć szczyptą soli i smażyć do czasu, aż białka się zetną. Wówczas dodać do do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów