Zapiekanka makaronowo-ziemniaczana

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4224
Zapiekanka makaronowo-ziemniaczana
fot. tombothetominator / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 0,6 kg ziemniaków
  • makaron świderki 3/4 opakowania
  • duża pierś z kurczaka
  • pieczarki
  • papryka
  • pomidor
  • dwie cebule
  • sos po cygańsku (może być w proszku)
  • ser żółty
  • sól, pieprz, papryka, oregano

Opis przygotowania:

Ziemniaki ugotować bez mundurków i odstawić do ostudzenia, tak samo makaron (ugotować al dente). Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić i usmażyć z pokrojoną w kostkę cebulą. Do smażącej się piersi dodać pomidory pokrojone w kostkę, paprykę i pieczarki. Doprawić do smaku i smażyć przez 10 min, następnie przykryć i dusić przez 15 min. Na koniec dodać sos rozrobiony według przepisu na opakowaniu i przez chwilę gotować. Gdy przełożenie będzie gotowe żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem ułożyć warstwę ziemniaków przełożyć farszem i posypać startym serem następnie ułożyć warstwę makaronu przełożyć farszem i na sam wierzch przykryć startym serem i ziemniakami. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 160-180 stopni i zapiekać około 20 min. Po 20 min posypać serem i piec do stopienia się sera. Można podawać na ciepło jednak najlepsza jest wystudzona i odgrzana w mikrofalówce lub piekarniku. Wystygnięcie spowoduje, że ser zetnie wszystkie składniki i zapiekanka nie będzie się rozwalała. Życzę smacznego ;)

Autor: Loccus

4 komentarze

Coś niesamowitego, niebo w gębie :))

ee tam... syf

Jak zrobię i będzie mi smakowało to będzie ok.

Zapiekanka rewelacja :) pozdrawiam

Podobne przepisy