Gofio

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1941
Gofio
fot. barraquito / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 30 g białego sera twarogowego
  • 3 liski świeżej mięty
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • Na gofio:
  • 1 szklanka jęczmienia
  • 1 szklanka łuskanej kukurydzy z kolby
  • 1 szklanka pszenicy
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 szklanki cieplej wody
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Kukurydze, jęczmień oraz pszenicę zmielić młynkiem na mąkę. Zmielone składniki przesypać razem na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu i smażyć na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką, aż zmienią kolor. Wtedy ściągnąć z ognia i przesypać do miski. Następnie smażone składniki doprawić szczyptą soli, wsypać cukier brązowy, dodać osączoną z zalewy, czerwoną fasolę i wlać olej z ciepłą wodą. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę i przełożyć do miski. Miętę posiekać drobno, zagotować razem z bulionem warzywnym i zalać masę w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym na kawałki białym serem twarogowym.

0 komenatrzy