Dorsz z warzywami w sosie maślano-cytrynowym

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g filetów z dorsza
  • 4 ziemniaki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki
  • 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
  • 1 brokuł
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz biały
  • Na sos maślano-cytrynowy:
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 ząbek czosnku

Opis przygotowania

Warzywa oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą i osuszyć. Osuszone skropić 1 łyżką oliwy z oliwek, oprószyć przyprawą do ziemniaków, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec do miękkości. Upieczone ziemniaki wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Brokuła podzielić na różyczki, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do upieczonych ziemniaków. Filety z dorsza oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć z obu stron do miękkości na pozostałej oliwie na patelni na średnim ogniu. Usmażoąa rybę ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Przygotować sos maślano-cytrynowy: masło stopić na rozgrzanej patelni, następnie dodać do niego obrany i przepuszczony przez praskę czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez 40 sekund. Potem wlać do tego sok cytrynowy, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Gotowym sosem polać potrawę. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy