Tuńczyk z fasolką i wakame

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1804
Tuńczyk z fasolką i wakame
fot. Nikchick / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g wędzonego tuńczyka
  • 25 g zielonej fasolki szparagowej
  • 20 g suszonych alg wakame
  • 4 paluszki solone
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • sól

Opis przygotowania:

Fasolkę szparagową umyć, pozbawić końcówek, pokroić na kawałki, przełożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i przełożyć na talerz. Algi wakame wrzucić do rondla 2 szklankami wrzącej wody i trzymać przez 2 minuty. Potem odcedzić i dodać do ugotowanej wcześniej fasolki. Składniki zalać sosem sojowym i wymieszać. Dodać do tego pokrojonego na porcje wędzonego tuńczyka i oprószyć sezamem. Następnie dodać keczup pikantny i powbijać po 2 solone paluszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów