Pyzy z wołowiną i warzywami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1032
Pyzy z wołowiną i warzywami
fot. tubedogg / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g karkówki wołowej bez kości
  • 1 kalafior
  • 1 brokuł
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 0,5 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • sól
  • pieprz
  • Na pyzy:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Brokuła oraz kalafiora umyć, osączyć z wody, przełożyć do osobnych garnków, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i wyłożyć na talerz. Bułkę tartą oraz mielone orzechy laskowe przesypać razem na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i pozostawić do posypania potrawy.
Przygotować pyzy: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, po czym połowę z nich zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach, odcisnąć z nich nadmiar wody i przełożyć do miski. Drugą połowę przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone przepuścić przez maszynkę do mięsa i dodać do startych wcześniej ziemniaków. Wbić do tego jajko, wsypać mąkę i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kulki i zrobić w nich wgniecenie palcem. Karkówkę wołową zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości, odcedzić i pokroić na kawałki. Kawałki pokrojonego mięsa włożyć w miejsca zagłębień i wszystko dokładnie zlepić ręcznie. Zlepione kulki wrzucić na 1,5 litra gotującej się wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić i dodać na warzyw na talerzu. Gotowa potrawę posypać smażoną bułka tartą wraz orzechami laskowymi.

0 komenatrzy

Podobne przepisy