Honey rings

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2156
Honey rings
fot. KNOW MALTA by Peter Grima / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 80 g kaszy manny
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżki letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • Na wypełnienie:
  • 400 g melasy z trzciny cukrowej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka likieru Anisette
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka tartej skórki z cytryny

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z kaszą manną i cukrem. Do wymieszanych składników dodać żółtka jaj, masło, wlać letnią wodą i z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 3 mm, po czym pociąć je w podłużne paski o szerokości 10 cm.

Przygotować wypełnienie: melasę przełożyć do rondla i zalać wodą. Wlać do tego likier Anisette, wsypać cukier, kakao, dodać tartą skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy i wsypać pokruszoną na drobne kawałki czekoladę. Składniki zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i wsypać do tego kaszę mannę. Całość dokładnie wymieszać i gotować do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia i przestudzić. Przestudzonymi składnikami wysmarować plastry ciasta, po czym wszystko zawinąć w rulon, a następnie w pierścienie. Końce pierścieni dokładnie skleić ręcznie. Sklejone ciasto ponacinać ostrym nożem z każdej strony i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)