Kanapki z hummusem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3431
Kanapki z hummusem
fot. Lunatic Asylum Photostudio / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 suszone pomidory
  • 1 bagietka
  • natka zielonej pietruszki
  • Na hummus:
  • 400 g ciecierzycy
  • 2 łyżki pasty sezamowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz cayenne

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory suszone sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w cienkie plastry. Bagietkę pokroić w kromki. Przygotować hummus: ciecierzycę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 3 godziny. Następnie ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić, Odcedzoną zmiksować mikserem z pastą sezamową. Do zmiksowanej składników wlać oliwę z oliwek i sok cytrynowy. Następnie czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu cayenne, mielonym kuminem rzymskim i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki nałożyć na pokrojoną bagietkę. Na koniec dodać do tego pokrojone wcześniej suszone pomidory i wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów