Kourabiedes

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3412
Kourabiedes
fot. Jastrow (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.5

Składniki:

  • 4 łyżki cukru pudru do posypania
  • 2 łyżki wody różanej
  • Na ciasto:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki brandy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
  • 1 żółtko jajka
  • 0,5 szklanki tłuczonych migdałów
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Do wymieszanych składników wlać brandy, dodać masło, żółtko i z całości zagnieść gładkie ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać tłuczone migdały, mielone goździki i całość ponownie wyrabiać ręcznie przez 2 minuty. Wyrobione ciasto zbić w kulę, zawinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 1 cm. W rozwałkowanym cieście wyciąć foremką półksiężyce i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ułożone ciasto wysmarować wodą różaną. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i obficie posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów