Prinjolata

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2958
Prinjolata
fot. KNOW MALTA by Peter Grima / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Na wypełnienie:
  • 250 g masła
  • 200 ml mleka skondensowanego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka słodkiego wermutu
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki orzeszków pinii
  • 0,5 szklanki owoców kandyzowanych
  • 0,5 szklanki suszonych wiśni
  • Na polewę:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka prażonych orzechów pinii
  • 1 łyżka owoców kandyzowanych
  • 1 łyżka suszonych wiśni

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: do miksera wbić jajka, wsypać cukier, wlać ekstrakt i dodać tartą skórkę cytrynową. Zmiksować na jednolitą masę, potem wsypać do tego mąkę i ponownie miksować przez 3 minuty. Zmiksowane przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć, przestudzić, pokruszyć na małe kawałki i przełożyć do miski.

Przygotować wypełnienie: pokruszone ciasto w misce zalać wermutem, dodać suszone wiśnie, orzeszki pinii, owoce kandyzowane, masło, białko jajka, wsypać cukier i zalać mlekiem skondensowanym. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżka, a następnie zmiksować mikserem na małych obrotach. Zmiksowane składniki przełożyć łyżką na talerz, formując kopiec.

Przygotować polewę: orzeszki pinii przełożyć na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund. Usmażone ściągnąć z ognia i przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Ubitą pianą wysmarować ułożony kopiec. Następnie dodać do tego owoce kandyzowane i suszone wiśnie. Następnie czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na płynną masę. Rozpuszczoną czekoladę lekko przestudzić, potem polać nią gotowe ciasto. Całość wstawić na 2 godziny do lodówki.

Komentarze (0)