Sałatka z buraków, jogurtu i orzechów

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2669
Sałatka z buraków, jogurtu i orzechów
fot. topsyntages.gr / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 150 ml jogurtu greckiego
  • 15 g łuskanych orzechów włoskich
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 4 czerwone buraczki
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Buraki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować ze skórą do miękkości i odcedzić. Odcedzone obrać ze skóry, pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Następnie oprószyć je kardamonem, rozmarynem, solą i pieprzem. Całość zalać jogurtem greckim i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć do salaterki, posypać łuskanymi orzechami włoskimi oraz pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów