Ryż zapiekany z pieczarkami i warzywami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3580

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 20 g pieczarek
  • 3 szklanki ryżu
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz czarny

Opis przygotowania

Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 6 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Marchew obrać ze skóry, zalać 3 szklankami wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzoną pokroić w cienkie krążki i dodać do ugotowanego ryżu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać oczyszczone z błony oraz pokrojone w plastry pieczarki i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Składniki oprószyć pieprzem oraz szczyptą soli, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Składniki w formie należy ugnieść łyżką, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 35 minut.

0 komentarzy

Podobne przepisy