Ryż zapiekany z pieczarkami i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2140
Ryż zapiekany z pieczarkami i warzywami
fot. topsyntages.gr / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 20 g pieczarek
  • 3 szklanki ryżu
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz czarny

Opis przygotowania:

Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 6 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Marchew obrać ze skóry, zalać 3 szklankami wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzoną pokroić w cienkie krążki i dodać do ugotowanego ryżu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać oczyszczone z błony oraz pokrojone w plastry pieczarki i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Składniki oprószyć pieprzem oraz szczyptą soli, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Składniki w formie należy ugnieść łyżką, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 35 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów