Mozzarella z szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1330
Mozzarella z szynką
fot. Lunatic Asylum Photostudio / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 30 g sera mozzarella
  • 25 g wędzonej szynki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • drobny szczypiorek do dekoracji

Opis przygotowania:

Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać tartą gałkę muszkatołową i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Ser mozzarella oraz szynkę wędzoną pokroić w drobną kostkę i razem dodać do smażonych składników. Całość oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować drobnym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów