Strudel szpinakowy

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 15 g sera feta
  • 3 łyżki oleju
  • 2 dymki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 czerwona papryka
  • pęczek zielonego koperku
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Koperek zielony posiekać drobno. Szpinak rozmrozić. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Ciasto francuskie rozmrozić i rozłożyć na stole. Następnie wysmarować je masłem i posypać bułką tartą. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej dymki dodać rozmrożony szpinak, pokrojony koperek i oprószyć pieprzem i solą. Smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, potem dodać do tego pokruszony na drobne kawałki ser feta i smażyć przez 1 minutę. Jajka roztrzepać widelcem w kubku i dodać do smażonych składników. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać, smażyć przez 1 minutę. Usmażone składniki nałożyć na posypaną bułką tartą ciasto i wszystko dokładnie zlepić. Zlepione przełożyć na wyłożona papierem do pieczenia blachę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, pokroić na porcje i udekorować pokrojoną wcześniej papryką oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy