Krem z dyni

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 530 g dyni pasteryzowanej w puszce
  • 530 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków

Opis przygotowania

Dynię odcedzić z zalewy, rozmieszać i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Dodać do tego imbir, cynamon, wsypać cukier, mielone goździki i sól. Jajka roztrzepać widelcem z mlekiem skondensowanym i przelać do całości. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195°C. Piec przez około 50 minut do momentu, aż zgęstnieją. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy