Krem z dyni

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1688
Krem z dyni
fot. www.WorthTheWhisk.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 530 g dyni pasteryzowanej w puszce
  • 530 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków

Opis przygotowania:

Dynię odcedzić z zalewy, rozmieszać i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Dodać do tego imbir, cynamon, wsypać cukier, mielone goździki i sól. Jajka roztrzepać widelcem z mlekiem skondensowanym i przelać do całości. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195°C. Piec przez około 50 minut do momentu, aż zgęstnieją. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów