Ciastka ryżowe z sosem Romesco

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1478
Ciastka ryżowe z sosem Romesco
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 okrągłych ciastek ryżowych
  • natka zielonej pietruszki
  • Na sos Romesco:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  • 2 suszone papryczki chili
  • 1 szklanka tłuczonych orzechów laskowych
  • 1 szklanka tłuczonych migdałów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czerwonego wina wytrawnego
  • 1 łyżka octu winnego
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Pomidory pokroić w plastry o grubości 1,5 cm.

Przygotować sos Romesco: czosnek obrać ze skóry i przekroić na połówki. Następnie czosnek oraz pomidory przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195°C. Składniki zalać oliwą z oliwek, octem winnym, winem czerwonym, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu, aż warzywa zmiękną. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć do miksera. Orzechy tłuczone oraz migdały przesypać razem na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i prażyć przez 5 minut na małym ogniu. Uprażone ściągnąć z ognia i dodać do składników w mikserze. Papryczkę chili namoczyć 1 szklance wrzącej wody, trzymać przez 1,5 minuty, potem osączyć z wody, pokroić drobno i dodać do całości w mikserze. Następnie wszystko zmiksować na jednolitą masę, doprawić do smaku pieprzem oraz sola i wymieszać. Wymieszane składniki nałożyć łyżką na ciastka ryżowe i wyłożyć na talerz.

Na koniec posypać pokrojona natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów