Zupa-krem z cukinii

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 600 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 400 g miąższu z zielonej cukinii
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka sezamu
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić w kostkę. Miąższ z cukinii umyć i również pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonego masła dodać pokrojone ziemniaki i smażyć przez 1 minutę. Następnie wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojony miąższ z cukinii i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i zmiksować mikserem. Zmiksowane składniki przelać do miski, dodać do tego śmietanę kremówkę i posypać tartą gałką muszkatołową oraz smażonym sezamem.

0 komentarzy

Podobne przepisy