Ziemniaki pieczone z sosem ananasowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2462
Ziemniaki pieczone z sosem ananasowym
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • Na sos ananasowy:
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki ananasa w zalewie
  • 2 łyżki zalewy ananasowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • pęczek szczypiorku
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 220°C stopni i piec do miękkości. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przekroić na połówki i wyłożyć na tace.

Przygotować sos ananasowy: ananasy wraz z zalewą przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do ananasa. Wlać do tego jogurt naturalny, doprawić do smaku szczyptą soli, wsypać oregano i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć na przekrojone ziemniaki.

Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów