Ziemniaki pieczone z sosem ananasowym

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • Na sos ananasowy:
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki ananasa w zalewie
  • 2 łyżki zalewy ananasowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • pęczek szczypiorku
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 220°C stopni i piec do miękkości. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przekroić na połówki i wyłożyć na tace.
Przygotować sos ananasowy: ananasy wraz z zalewą przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do ananasa. Wlać do tego jogurt naturalny, doprawić do smaku szczyptą soli, wsypać oregano i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć na przekrojone ziemniaki.
Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy