Ziemniaki z brukselką i miodem

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • 1 kg małych ziemniaków
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
  • 0,5 kg brukselki
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania

Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć do rondla, zalać wodą w taki sposób, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić i wyłożyć na talerz. Brukselkę obrać z wierzchnich liści, umyć, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do tego miód i dokładnie rozmieszać. Następnie dodać ugotowaną wcześniej brukselkę, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażoną ściągnąć z ognia i dodać do ziemniaków. Całość oprószyć szczyptą soli oraz białego pieprzu.

0 komentarzy

Podobne przepisy