Bakłażan nadziewany kaszą i kukurydzą

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Bakłażana umyć, osączyć z wody i przekroić na połówki. Wydrążyć z niego miąższ, pokroić na drobne kawałki i przełożyć do miski. Kukurydzę osaczyć z zalewy i dodać po pokrojonego miąższu. Kaszę opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do składników. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszkloną dodać do całości. Następnie dodać do tego suszona kolendrę, wsypać bułkę tartą, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i nadziać tym wydrążonego bakłażana. Nadziane bakłażany wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do czasu, aż składniki się przyrumienią. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy