Zupa truskawkowa z ryżem i bitą śmietaną

wd2005

Autor:

Przepisów: 3586

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 szklanki mleka 2%
  • 2 liście świeżej mięty do dekoracji
  • 1 szklanka ryżu kleistego
  • 1 kg truskawek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sól

Opis przygotowania

Truskawki umyć, osączyć z wody i obrać z szypułek. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć do miski. Mleko zagotować z cukrem i ekstraktem waniliowym, a zagotowane przestudzić. Następnie dwie obrane truskawki pozostawić, a resztę przełożyć do miksera, zmiksować, wlać przestudzone mleko i ponownie zmiksować, po czym przelać do miski z ryżem. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i dodać do całości. Wszystko udekorować listkami świeżej mięty.

0 komentarzy

Podobne przepisy