Gofry z syropem klonowym i masłem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 ml syropu klonowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju do smarowania gofrownicy
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 pomarańcza do dekoracji

Opis przygotowania

Pomarańczę umyć, osączyć z wody i pokroić w ćwiartki.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać letnie mleko i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietany.
Gofrownice wysmarować olejem i rozgrzać do temperatury 200 stopni. Następnie wlać do niej chochelka zmiksowane składniki. Smażyć na złoty kolor, po czym przełożyć na talerz.
Upieczone gofry polać syropem klonowym, wysmarować masłem i posypać cukrem pudrem.
Na koniec udekorować pokrojona pomarańczą

0 komentarzy

Podobne przepisy