Icebox cake (ciasto-zebra)

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 szklanki letniego mleka

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem i kakao. Wlać letnie do tego mleko, dodać masło i z całości zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i kubkiem powycinać krążki. Wycięte krążki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec na lekko brązowy kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na puszystą pianę. Na talerz wykładać naprzemiennie ciastka i ubitą śmietanę. Wierzch ciastek posypać startą na tarce gorzką czekoladą oraz kakao.

0 komentarzy

Podobne przepisy