Tarta z kozim serem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1654
Tarta z kozim serem
fot. moonlightbulb / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g sera koziego z wędzona papryką
  • 3 pomidory
  • pęczek świeżej bazylii
  • Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Pomidory oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników dodać masło, wlać letnie mleko i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto zbić w kulę, po czym zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na grubość 5 mm. Rozwałkowane przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia.

Ser kozi zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i posypać nim ciasto. Dodać do tego pokrojone pomidory oraz bazylię. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów