Sałatka z serc palmy, parmezanu i sosu paprykowego

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 g serc palny w zalewie
  • 30 g parmezanu
  • 3 g kiełków rzodkiewki
  • 3 g kiełków czerwonych buraków
  • Na sos paprykowy:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 zielona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Kiełki rzodkiewki oraz buraków sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Serca palmy osaczyć z zalewy, pokroić w cienkie płaty i wyłożyć na talerz. Parmezan zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do pokrojonych serc palmy.
Przygotować sos: paprykę zieloną umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion, pokroić na kawałki i przełożyć do melaksera. Czosnek obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do pokrojonej papryki. Wlać do tego oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli i całość miksować przez 1,5 minuty, po czym dodać do całości. Wszystko posypać kiełkami rzodkiewki i buraka czerwonego.

0 komentarzy

Podobne przepisy