Krewetki z białkami i szpinakiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1448
Krewetki z białkami i szpinakiem
fot. InterContinental Hong Kong / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 mrożone krewetki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 białka jaj
  • 2 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść szpinaku
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak przełożyć do blendera i zalać 3 łyżkami oliwy z oliwek. Dodać do tego obrany ze skóry czosnek i całość dokładnie zmiksować. Zmiksowane składniki wyłożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Potem posiekać ją na drobne kawałki i dodać do składników na talerzu. Następnie krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Oczyszczone zalać 1 łyżką oliwy z oliwek, oprószyć szczyptą soli, mielonego imbiru i przełożyć na żaroodporny talerz. Talerz z krewetkami postawić na wierzch naczynia do gotowania na parze do połowy zalanego wodą. Od chwili zagotowania wody, gotować krewetki przez 4 minuty. Potem na gotowane krewetki przelać białka jaj, oprószyć je szczyptą soli i gotować do czasu, aż białka się zetną. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, a gotowane składniki dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów