Krewetki z białkami i szpinakiem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 4 mrożone krewetki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 białka jaj
  • 2 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść szpinaku
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak przełożyć do blendera i zalać 3 łyżkami oliwy z oliwek. Dodać do tego obrany ze skóry czosnek i całość dokładnie zmiksować. Zmiksowane składniki wyłożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Potem posiekać ją na drobne kawałki i dodać do składników na talerzu. Następnie krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Oczyszczone zalać 1 łyżką oliwy z oliwek, oprószyć szczyptą soli, mielonego imbiru i przełożyć na żaroodporny talerz. Talerz z krewetkami postawić na wierzch naczynia do gotowania na parze do połowy zalanego wodą. Od chwili zagotowania wody, gotować krewetki przez 4 minuty. Potem na gotowane krewetki przelać białka jaj, oprószyć je szczyptą soli i gotować do czasu, aż białka się zetną. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, a gotowane składniki dodać do potrawy.

0 komentarzy

Podobne przepisy