Kurczak w grzybami i sosem śliwkowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2080
Kurczak w grzybami i sosem śliwkowym
fot. miriam_kato / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 mała biała kapusta
  • 1 jajko
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • Na sos śliwkowy:
  • 6 śliwek węgierek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 liść laurowy
  • 0,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku

Opis przygotowania:

Mięso, warzywa, grzyby oraz śliwki umyć i osączyć z wody. Udka z kurczaka oraz kapustę włożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone podzielić na porcje i wyłożyć na talerz. Pieczarki oczyścić z błony i odciąć trzonki. Jajko roztrzepać widelcem na jednym talerzu, a na drugi talerz przesypać mąkę. Oczyszczone pieczarki najpierw namoczyć w roztrzepanym jajku, potem w mące i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym oleju. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.

Przygotować sos śliwkowy: śliwki przekroić na połówki, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Masło stopić w rondlu, po czym dodać do tego pokrojone śliwki, liść laurowy i suszony tymianek. Śliwki smażyć przez 1 minutę, a następnie ściągnąć je z ognia i wymieszać z zeszklonym czosnkiem. Do wymieszanych składników wlać wino wytrawne i dusić pod przykryciem do czasu, aż śliwki całkiem się rozgotują. Wtedy całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów