Soczewica z boczkiem i ciastem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1385
Soczewica z boczkiem i ciastem
fot. miriam_kato / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g zielonej soczewicy
  • 200 g ciasta drożdżowego
  • 25 g wędzonego boczku
  • 15 g orzeszków pinii
  • 3 g kiełków buraków
  • 2 liście sałaty
  • 1 czerwona papryka
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 4 godziny. Namoczoną ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Liście sałaty oraz ciasto drożdżowe przełożyć na talerz. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni. Do zrumienionego boczku dodać pokrojona paprykę, ugotowaną wcześniej soczewicę, po czym składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i przełożyć na liście sałaty. Wszystko posypać kiełkami buraczków.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów