Cukinia duszona w winie

wd2005

Autor:

Przepisów: 3582

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 50 ml białego, słodkiego wina wermut
  • 5 g kiełków buraków
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 żółta młoda cukinia
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryczka chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Kiełki buraków sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Jogurt przelać na talerz. Cukinię umyć, osączyć z wody, pokroić w cienkie, podłużne plastry i oprószyć pieprzem oraz solą. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej cukinię oraz pokrojoną w cienkie plastry papryczkę chili. Smażyć do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy wlać do tego białe wino i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw na małym ogniu. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz z jogurtem. Gotową potrawę posypać kiełkami buraków.

0 komentarzy

Podobne przepisy